A Budapesti Szent Margit Kórház Központ Dietetikai Szolgálat dietetikusai az "Alacsony FODMAP tartalmú receptek az IBS-szel összefüggő emésztőrendszeri panaszok csökkentéséért" elnevezésű receptversenyen a dobogó legfelső fokára állhattak fel.
A BioGaia Magyarország „Alacsony FODMAP tartalmú receptek az IBS-szel összefüggő emésztőrendszeri panaszok csökkentéséért" címmel receptversenyt hirdet gasztroenterológiai területen praktizáló dietetikusok részére.
Az irritábilisbél-szindróma (IBS) az agy-bél tengely zavarai közül az egyik leggyakoribb kórkép, a lakosság 3-5%-át (egyes források szerint több, mint 10%-át) is érintheti. A betegek emésztőrendszeri panaszai közé tartozik többek között a rendszeres, visszatérő hasi fájdalom, puffadás, székrekedés és/vagy hasmenés, melyek megnehezítik a páciensek mindennapjait.
Az IBS kezelésében igen fontos szerep jut az étrendi- és életmódbeli tanácsoknak az orvosi és pszichoterápiás lehetőségek mellett. Minden beteg más, így elengedhetetlen a személyre szabott dietetikai tanácsadás és a szoros dietetikai kontroll a páciensek életminőségének javítása érdekében. Az esetek egy részében a vízben nem oldódó élelmi rostok kerülése, a vízoldékony élelmi rostok fokozatos beépítése már önmagában is sokat javíthat a panaszokon.
Bizonyos esetekben azonban alacsony FODMAP tartalmú étrend tartása is indokolt lehet az általános tünetek kezelésében. A 3-fázisos diéta során az első szakaszban történik az elimináció, a második szakaszban a tolerancia megállapítása, a harmadik szakasz célja pedig a hosszú távon is fenntartható étrend kialakítása. Az eliminációs szakaszban sokszor okoz nehézséget a pácienseknek, hogy az alacsony FODMAP tartalmú alapanyagokból kellően változatos módon étkezzenek, ezzel nehezítve a szervezet számára szükséges energia-
és tápanyagbevitel biztosítását.
A receptverseny célja, hogy segítse a szakembereket és rajtuk keresztül pácienseket ötletadással, jó példák bemutatásával.
Gratulálunk a kolléganőknek az eredményhez!